CANTIENICA® - Ruandában: 1. nap

"A mai napot is olyan jó kis "igazi" reggelivel kezdtük: passiógyümölcs frissen a fáról szedve, mesésen jó ízű, édes, lédús papaya, avokádó, olyan igazán gyümölcsös, és földimogyoró. Ezek itt mind valahogy másmilyen ízűek, egyszerűen mennyei.

Tegnap éjjel elhunyt szeretett ex apósom.
Életem egyik legszebb utazását tőle kaptam ajándékba: egy afrikai körutat. Azóta, 16 év után most tértem vissza először Afrikába, és ő most búcsúzik el ettől a világtól.. Úgy gondolom, ez mindenképp egy égi jel... Papa, köszönök mindent! Jó utat Neked!

A vasárnapi programunk: meglátogattunk egy iskolát, ahol HIV-pozitív gyerekeket kezelnek jógával, traumafeldolgozó módszerként.
Az órát a 27 éves Joseph, a 'Project Air' egy haladó fokozatú oktatója vezeti. A ruandai hivatalos nyelv, a Kinyarwanda és az angol keverékéből összegyúrt vicces nyelven vezeti az órát. Motiváló, gyors, játékos, és fókuszált. Nehéz elképzelni, hogy ugyanez a Joseph 5 évvel ezelőtt, amikor elkezdett dolgozni Deirdrevel, a Project Air vezetőjével, még egy depressziós, erőtlen drogfüggő volt.

12-17 év közötti fiúk, összesen 14-en. Lelkesen veszik fel a kutyapózt, majd a napüdvözlőt, csak az öröm látszik az arcukon.

Egy másik teremben fiatalok táncolnak. A férfiak erőteljesen, küzdőszellemmel, a lányok kecsesen, kifejezően. Megmelengeti a szívet.

Ebéd közben Deirdre elmeséli, mennyi mindenen mentek már keresztül ezek a gyerekek. A szomorúság, amit érzek, egyelőre elfojtotta bennem a szavakat...
Folytatom majd a beszámolómat, de egyelőre rendet kell tennem a lelkemben...
Utazótársam, Fred-Marc fotói nagyon jól visszaadják a benyomásainkat a napról."

junge-in-yogagruppe

 

yogaklasse

james

Forrás és fotók:www.cantienica.wordpress.com