CANTIENICA® - Ruandában: 2. nap

"Ma a 35 éves Nassim jógaóráján vettünk részt. Íme Nassim élettörténete címszavakban:

Akkoriban Nassim 15 éves, éppen nem rég ment férjhez. Az emberek háborúznak, és a harcuk népirtásként vonul be a történelembe. A férjét brutális körülmények között megölik. Nassimot elhurcolják és hónapokon keresztül többször megerőszakolják, gyakran egész bandák. A Ruandai Nemzeti Front egy katonája megmenti.
Közben Nassim HIV-pozitív és várandós lesz. Megmentője elveszi feleségül, és a nevére veszi Nassim fiát, Trésort. Amikor a fiú 7 éves kivizsgálják, és kiderül, ő is HIV-pozitív már születése óta. A megmentő rendszeresen verni kezdi anyát és fiát egyaránt, majd elhagyja őket.

Deirdre, a 'Project Air' szervezet vezetője találkozik Nassimmal, meglátja a benne rejlő tehetséget, és jógaoktatóvá képezi.
Egy reggel, miközben Nassim munkába tart egy motoros taxival, a motort elüti egy európai rendszámú sportautó. A balesetben Nassim egyik lába teljesen szétroncsolódik. A balesetet az okozta, hogy az autó vezetője figyelmetlen volt, telefonált éppen. Egyértelmű, ki volt a hibás a balesetben, de Nassimnak nincs biztosítása. A lakosságnak alig 10%-a engedheti meg magának a betegbiztosítást. Nassim lábát amputálni kell, a kezelést a 'Project Air' fizeti, a költségeket a "Limbs for Life" ('Lábbal az életért') alapítvány finanszírozza. 2,5 évbe tellett, mire Nassim egy némiképp működő protézist kapott, de ez is túl hosszú még és belenyomódik élesen a csípőcsontjába. Egy lábbal is tartott jógaórákat, és Deirdre szerint kiválóan csinálta.

nassim-vor-3-jahrenNassim 3 évvel ezelőtt

Nassim fia, Trésor a csoport legügyesebb résztvevője. Nagyon jók a kilátásai arra, hogy ösztöndíjat kapjon egy állami egyetemen.

A 'Project Air' fogja finanszírozni az egyetemi tanulmányait. Egy kisebb sikertörténet a szervezet számára Nassim története.

Óriási csomaggal érkezünk az egyetemi negyedbe, a bántalmazott nők számára tartott jógaórára : az egyik bőrönd tele van matracokkal. A másik táskában világoszürke pamut jóganadrágok, a harmadik táskában gumiszalagok és teniszlabdák vannak.
"Ne a templom lépcsőjén menjünk" - mondja Deirde - "a kavicsos részen kell mennünk". Az egyház, amely pénz fejében bérbe adja a termet a jógaórához, nem akarja, hogy a résztvevők a szent falakon kerezstül menjenek be a terembe.

 nassim-unterrichtend1

A csoport legtöbb résztvevője éppen egy traumafeldolgozó csoport foglalkozásáról érkezik. Már átöltözés közben megváltozik a hangulatuk, a nők beszélgetni kezdenek, nevetgélnek és viccelődnek. Végül 15 nő helyezkedik el a szűk terem matracain és végzi a gyakorlatokat, amiket Nassim mutat.

deirdre

Deirdre Summerbell, a Project Air szervezet vezetője

Deirdre közben nem tudja megállni és feláll, majd az egyik nőtől a másikhoz ugrik, az egyiknél a kezével igazít, a másiknak a medencéjét egyenesíti, a harmadiknak a fejtartását. "Tarts ki még egy kicsit", mondja, vagy "csinálj még 10 ismétlést". A téma a medence mobilizálása.

Aztán egyszer csak megkér, segítsek én is a testtartás-igazításban. A nők csukott szemmel fekszenek a földön. Nézem Josint, ahogy csukott szemmel fekszik, finoman ráteszem a kezem a tarkójára és kiigazítom a fejtartását. Ő finoman elmosolyodik, de nem nyitja ki a szemét.

 

Közben egy férfi érkezik, aki tejet hoz egy nagy bádogtartályban és egy szatyornyi ennivalót.  Mi Fred-Marc-kal az utastársammal gyorsan kimegyünk, hogy a nők ne érezzék kellemetlenül magukat. Látjuk, hogy néhányan elcsomagolják az ennivalót és a tejet.
"Hazaviszik a családjuknak, mert otthon nincs ennivalójuk" - mondja Deirdre.
Látom, ahogy Nassim, a jógaoktató pénzt dug egy nő zsebébe. Az a nő a legidősebb a csoportban, több réteg ruha van rajta, pedig nagyon meleg van a teremben, és az órán is alig vett részt. Deirdre már 2 nap után tud olvasni a gondolataimban és így szól: "ez a nő nem evett már három napja, és a nyolc gyermeke is éhezik. Ő nem a jóga miatt jön, hanem az ennivalóért, amit az óra után osztunk."

"Minden héten nagy rejtély, milyen lesz éppen az aznapi óra. Ki fog eljönni, és ki az, aki éppen nem tudott jönni" - meséli Deirdre hazafelé.
"Lehet, hogy az egyikőjüket éppen megverték aznap. A másikat megerőszakolták. A harmadiknak éppen a bántalmazott gyermekét kell ápolnia, a negyediknek pedig jártányi ereje sincs, hogy megtegye az utat idáig."
És ismét a gondolataimban olvas, mert már mondja is: "Azt is írd meg a blogodban, hogy holnap mit fogunk csinálni: egy adventista gyülekezet központját látogatjuk meg. Ott egy férfi csoporttal dolgozunk. Olyan férfiak vannak a csoportban, akik erőszakos cselekedeteket követtek el a feleségük és a gyermekeik ellen. Minden létező formában... És ez a legsikeresebb csoportunk."

Nos, viszlát holnapig! Holnap Deirdre házvezetőnője, Damascene, legalább 40 nadrágot fog kimosni. Kézzel..."

 

Forrás és fotók: www.cantienica.wordpress.com