CANTIENICA® - Ruandában: 4. nap

"Ma egy varrodát látogattunk meg Kigaliban, Ruanda fővárosában. Tarka ruhás nők, akik tarka anyagokból varrnak tarka dolgokat a színes varrógépeken: válltáskát, edényfogót, gyerekruhát, babákat, kistáskát, mamuszt.

naeherinnen  mediatrice

Ünnepelve fogadják az érkezésünk. Nassim, a jógaoktató, aki egy motoros taxi-balesetben elvesztette az egyik lábát, ugyancsak itt dolgozik. Miközben a segítőink felpumpálják a labdákat, egy mini csontvázon megmutatom az ülőgumókat. Majd hátatfordítok a nőknek és bemutatom, milyen is az, amikor megtáncoltatom az ülőgumóim. Szívből felnevetnek. Az egyik nő, Fanny, rögtön odaugrik hozzám, mert kézzel is érezni akarja az ülőgumómat, és tudni akarja, hogy ő is jól csinálja-e. Pillanatokon belül a többi nő is utánozni kezd minket, és egymást is irányítják.

Nassim bemutat egy zseniális gyakorlatot, amit Deirdre talált ki, és célja a medence átmozgatása. Közben a labdák is elkészülnek, és mindegyik nő azonnal szeretne egyet kipróbálni, óriási a kavarodás. Nagyon jó móka!

 

Bemutatok néhány páros CANTIENICA®-gyakorlatot, amiket Nassim lefordít. A nap sztárja az ülőgumó. Deirdre jó előkészítette a terepet.

bcdeirde ruecken-an-ruecken

Faize, aki kezdetben nagyon ferdén és mereven ült a sarokban, nem tud betelni az ülőgumóval, nevetve ismételgeti a nevem fonetikusan, ahogy sikerült megértenie. Szeretné, ha kiigazítanám a testtartását.
"Faize teste tele van hegekkel a macséta vágásoktól. Alig tud emiatt mozogni" - mondja Deirdre. "Az összes itt dolgozó nőt megerőszakolták. Néhányuknak a szexuális erőszak előtt még azt is végig kellett néznie, ahogy megölték a családját" - és Deirdre szeme megtelik könnyekkel.

Felkavaró és mélyen érintő a hála és öröm, amit ezek a nők kifejeztek az ajándékba kapott 90 perc után.
Veszek egy tarkabarka válltáskát, edényfogót és még néhány apróságot, és dübörgő tapsvihar közepette hagyom el a termet, ahol a nők ismét visszaülnek a varrógép mögé.

A varroda udvarán időközben kb. 60 ember várakozik, hogy kapjon az ingyen osztott kukoricakásából. 

Bevallom, eléggé irritál, hogy minden nő és férfi kezében mobiltelefont látok.
"Ez is Afrika" - mondja Deirdre. "Nekem is hozzá kellett szoknom, hogy itt mindenkinek van mobilja és e-mail címe, ami miatt még többet éhezhetnek..."

 

Forrás és fotók: www.cantienica.wordpress.com