Hogyan ébresszük fel a testünkben rejlő boldogságot?

"Lélegezze ki a dühét, hiszen már megint ráparkoltak autóval a kerékpárútra. Le kell szállnia a bicigliről. Közben pedig már érzi a pokoli dühöt a gyomrában. Pedig olyan szépen indult a nap…
Állj! Vegyen mély levegőt, lazítsa el a mellkasát, és hagyja, hogy teret nyerjenek a jó érzések. És már ki is tisztult a feje, tudja mit kell tennie: felragaszt egy cetlit a szélvédőre."

Az új megelőző módszer, mely az ’Embodiment’ (magyarul kb.: „megtestesülés”) nevet viseli, a test és psziché szoros kapcsolatára épül.

Végezzen el egy kísérletet: hajtsa le a fejét. Púposítsa a hátát, mintha valamilyen súlyos terhet kellene cipelnie. Most hogyan érzi magát? Mit gondol, a főnöke elé tudna állni ilyen testtartással, hogy több fizetést kérjen tőle? Aligha. A legújabb tanulmányok is alátámasztják, hogy a test és a lélek igazi egységet képeznek. Még akkor is, ha ez banális kijelentésnek tűnik, valójában sokkal több rejlik mögötte. A göttingeni egyetem agykutatója, Gerald Hüther professzor szerint, „ha egyikük a kettő közül megváltozik, a másiknak mindenképpen reagálnia kell a változásra.” A Kentucky Egyetem kutatóinak vizsgálatai bebizonyították, hogy a test és a lélek megfelelő egysége még évtizedekkel később is kifejti pozitív hatását. 70-95 éves apácák tinédzserkorukban írt naplóinak kielemzése után arra jutottak, hogy azokat az apácákat, akik fiatalkorukban lelkileg rendben voltak, idős korukban ritkábban érte fizikai betegség.
Az Ohio Állami Egyetem pszichológusa, Janice Kiecolt-Glaser professzornő ezzel szemben Alzheimer kóros betegek olyan hozzátartozóit vizsgálta, akikre hatalmas nyomás nehezedett a beteg mindennapos ápolása által. Összehasonlítva őket lelkileg kevésbé megterhelt emberekkel, a betegeket ápolóknál a sebgyógyulás folyamata sokkal lassabb volt. Már régóta közismert tény, hogy a negatív érzések, mint pl. a félelem, és a harag bizonyítottan gyengítik az immunrendszert. Másfelől a zürichi egyetem pszichológusa Beate Ditzen arra a megállapításra jutott, hogy sokkal könnyebben tudnak spontán beszédet tartani, vagy nehéz számtani műveleteket fejben elvégezni nagyobb közönség előtt azok a nők, akiknek partnerük finoman megmasszírozza a vállukat és nyakukat fellépés előtt. Még a mellrákkal küzdő betegek is sokkal jobban viselik a kezeléseket, ha közben partnerük támogatja és értékeli őket.
Természetesen ez nem azt jelenti, hogy amikor valaki megbetegszik, akkor annak csak „ő maga az oka”. Sok oka lehet, nem csak lelki. De az tény, hogy ritkábban betegszik meg és gyorsabban gyógyul az, akinek rendben a lelke. Valóban létezik olyan, hogy testi boldogság. Erre a legjobb példa a 61 éves svájci Benita Cantieni (további infók: http://www.cantienica.com/ ), aki gyermekkora óta szenvedett gerincferdülésben. „Ahelyett azonban, hogy belenyugodtam volna a sorsomba, inkább kifejlesztettem egy módszert először saját magam, majd mások számára is. A program segítségével a testünk kiegyenesíthető és hálózatosan összekapcsolhatóak egymással az egyes testrészek.” Mára fájdalommentesen éli mindennapjait. És teste minden egyes része azt sugallja: Köszönöm, én jól vagyok!
Pontosan ez a célja Benita Cantieni módszerének, mely angolul az „embodiment” (megtestesülés/megtestesítés) nevet kapta. Cantieni Asszony gyakorlatai felébresztik a testünkben rejlő boldogságot és segítséget nyújtanak ahhoz, hogy megértsük és saját hasznunkra fordítsuk a test és a lélek közötti kapcsolatot." A cikk forrása: német nyelvű Vital Magazin, 2011.

Tags: