VAN ÉRTELME A FELNŐTTKORI FOGSZABÁLYOZÁSNAK?

Még mindig élesen előttem van az történet, amit sok-sok évvel ezelőtt mesélt nekem egy anyuka a játszótéren....

A szülések után, felnőttként szembesült azzal, hogy a fogai nem úgy állnak, ahogy szeretné. Úgy gondolta, a gyeses évek alatt, amikor úgysem kell ügyfelekkel dolgoznia, rászánja a pénzt és időt, és végigcsinál egy fogszabályzós procedúrát.
Nem kis összeget, és közel 3 évet szánt a folyamatra, amíg éjjel-nappali, állandó fogszabályzót hordott.
És amikor végre levették a fogszabályzót, önfeledt örömmel újságolta, hogy hú, nagyon megérte!

Eltelt egy év, amikor ismét összefutottunk. Kérdeztem tőle, hogyan áll a fogszabályzás eredményeivel?
És hát nagyon szomorúan, csalódottan mesélte, hogy bizony elkezdtek visszaállni a fogai az eredeti alakzatba... és már ismét kell korrekcióra járnia... a rengeteg befektetett idő és pénz ellenére...

Ekkor gondolkodtam el először azon, hogy vajon nincs-e összefüggés a testtartás, és ebből adódóan az állkapocs, és a fogak helyzete között?

2012-ben, amikor elvégeztem a CANTIENICA®-Arcformáló oktatói képzést Németországban, választ kaptam a kérdésemre...
Bizony, hogy van összefüggés, nem is kevés!
A második szülésem után én is megtapasztalhattam személyesen... a gyermekkorom óta meglévő gerincferdülésem azokban a hónapokban, amikor kevesebbet tornáztam, a fogaim pozíciójára is kihatott. Amikor ezt megrémülve észleltem a tükörben, eszembe jutott, hogy Benita Cantieni, a CANTIENICA®-módszer kidolgozója, legfőbb tanárom, többször leírta a könyveiben, hogy a testtartása változtatása és a CANTIENICA®-Arcformáló általa kidolgozott gyakorlatai segítségével szinten teljesen kiegyenesedtek a régóta ferdén álló fogai!
Nosza, én is nekiugrottam, és csupán 3 hónapra volt szükségem, és magam is megdöbbenve tapasztaltam, hogy a fogaim szinte teljesen kiegyenesedtek!

És miért mozdulhatnak mégis vissza egy hosszan tartó fogszabályzás után?
A FOGAK ELFERDÜLÉSE AZ EGÉSZ TESTRE HATÓ FOLYAMAT EREDMÉNYEKÉNT is értelmezhető!
Nagyon nagy szerepet játszik a ferdülés milyenségében, mértékében pl. a testtartás, a gerinc, a nyaki csigolyák, az állkapocs pozíciója. Ha azok nem kerülnek korrigálásra a fogszabályozás alatt, bizony a fogszabályzó levétele után, a fogak könnyen visszakerülhetnek az eredeti pozícióba. Pl. aki a tükörbe pillantva már eleve észlel asszimmetriákat az arcán, ott nagy valószínűséggel az állkapocsízület elmozdult valamilyen mértékben. És a fogszabályozás tartósságának megőrzése érdekében fontos lenne speciális gyakorlatokkal ezt az elmozdulást is korrigálni!
(Szerencsére már egyre több az a fogorvos, aki felismeri ennek a szükségességét, és komplex terápia részeként alkalmazza a fogszabályozást.)

A CANTIENICA®-Arcformáló tréning otthon végezhető gyakorlatai lehetőségett kínálnak a fent említett asszimetriák kiigazításához, és ezáltal akár a fogak egyenesítéséhez is.
A fogakat érintően pedig pl. a fogcsikorgatás által kialakult állkapocsfeszülés is jelentősen csökkenthető a speciális CANTIENICA®-légzések segítségével.