MÉHSÜLLYEDÉS - műteni, vagy nem műteni?

Az egyik leggyakoribb probléma, amely a CANTIENICA®-Medencefenék-tréninghez vezeti a hölgyeket, a méhsüllyedés.

Sok esetben a többedik szülés után jelentkezik…. vagy a szülések után elmaradt, szülési utáni regeneráló torna elmaradásának következményeként is (amit Németországban pl. alapból TB-re kiírnak minden frissen szült nő számára…).
Szerencsére egyre többször hallom, hogy miután megtörtént a diagnózis, már a nőgyógyászok is első körben inkább medencetréninget ajánlanak. Aztán, később esetleg műtétet…. És ilyenkor sokan megkérdezik, kell-e műteni?
A kérdés megválaszolása előtt néhány fontos tudnivaló…

A MÉHSÜLLYEDÉS JELEI
A méh a kismedencében található szerv, mely a medencealapi izomzat izmai, kötőszövetek, a széles méhszalag által rögzül a medence oldalfalához.
Amikor az alulról alátámasztást adó medencefenék-izom meggyengül, a méh több fokozatban süllyedhet le. Alapvetően a hüvelycsatornába süllyed, előfordulhat, hogy kidomborodása a hüvelykimenetnél is érzékelhető. Ez az ún. méhelőreesés.

A méhsüllyedés további jelei lehetnek:
- teltségérzet és nyomás a medencében,
- vizelési problémák (akaratlan vizeletvesztés, vagy hólyagürítési panaszok)
- székletürítési panaszok.

MŰTENI, VAGY NEM MŰTENI?
Sokszor előfordul, hogy amikor egy beteg a nőgyógyászától megkérdezi, hogy medencefenék-tornával helyrehozható-e a méhsüllyedés, azt a választ kapja, hogy mivel a méhet főként a méhszalag rögzíti a medence oldalfalához, annak a feszessége nem tornázható vissza…

Benita Cantieni, a CANTIENICA®-módszer kifejlesztője erre ezt a választ adta: „Valóban igaz, hogy az erősen túlnyúlt, elernyedt tartószalag nem tud visszafejlődni.
A CANTIENICA-módszer azonban arra épül, hogy az alulról alátámasztást adó medencealapi izomzat feszesítésével a méh úgymond visszavándoroljon, visszaemelkedjen eredeti helyére! Hiszen a méhet nem csak a méhszalag tartja a helyén, hanem a medencefenék is! A lefelé süllyedő, lehúzódó méh magával húzza a tartószalagot is. Amikor azonban a méh magasabbra kerül az alátámasztás által, a szalagok lefelé húzódása is megszűnhet.
A tapasztalatok szerint a műtét sajnos csak rövid időre szünteti meg a tüneteket.
Mivel a süllyedést kiváltó okot nem szüntetette meg.
A megereszkedés oka szinte mindig a legbelső medencealapi izomszint elernyedése és a rossz testtartás: a felbillentett medence, az összegörnyedt, púpos hát stb.
A várandósság és a szülés felgyorsíthatja a süllyedés folyamatát.

Sajnos én nem ismerek egy olyan nőt sem, akinek a műtét, medencefenék-torna nélkül, hosszú távra és tartósan megoldotta volna a problémáját… Hiszen ahogy mondtam, a műtét nem erősíti meg az elernyedt izomzatot!
Én azt vallom, testünk bármely része képes regenerálódni, amíg csak élünk: a csontok, a szalagok, az ínak, az izmok.

Adjon egy esélyt Ön is a medencefenék-tréningnek és saját öngyógyító erőinek!
Három hetet kérek! Három hét INTENZÍV gyakorlást!
Majd döntse el saját maga, hogy szeretne-e tovább gyakorolni!

A legrosszabb esetben, ha mégis a műtét mellett dönt, a CANTIENICA®-Medencefenék-tréning kiváló előkészítés a teste számára!
Mert egy ilyen műtét is csak abban az esetben hozhat hosszútávú eredményt, ha előtte és utána is intenzíven edzi a medencealapi izmait!”

Forrás: német nyelvű CANTIENICA Fórum

A következő magyarországi CANTIENICA®-Medencefenék-tréningről információkért KLIKK ERRE AZ OLDALRA: http://tinyurl.hu/pWH7/